Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Grille ceramiczne

Grill ceramiczny inaczej zwany grill kamado to wędzarnia, grill i piekarnik w jednym. Są to piece opalane węglem drzewnym polecane do slow cooking, wędzenia pieczenia i grillowania w temperaturze do 450°C. Największą zaletą grilli ceramicznych jest ich niezawodność i perfekcyjna jakość przygotowywanych w nich potraw. Wilgotność w środku i chrupiąca skórka to tylko dwie z wielu możliwości jaką dają. Grill ceramiczny osiąga pożądaną temperaturę już w 15-20 minut od rozpalenia. Ceramiczna skorupa i ceramiczne pierścienie (firebox) koncentrują ciepło dzięki można dokładnie kontrolować poziom temperatury w środku.

 

 

Wielką zaletą jest równomierna dystrybucja ciepła w całym urządzeniu. W grillach te są bardzo wydajne, a jedna „porcja” węgla drzewnego wystarcza nawet na 6-8 godzin używania i z reguły nie ma potrzeby dosypywania węgla w trakcie gotowania.

 

 

Producenci grilli ceramicznych twierdzą, że są one niezwykle wszechstronne. Nie tylko można je stosować do grillowania i wędzenia, ale także są doskonałe do wyrobu pizzy, chleba oraz ciast. Wynika to z doskonałych właściwości izolacyjnych powłoki ceramicznej a co za tym idzie, precyzyjnej regulacji temperatury (od 80°C). Precyzyjna kontrola przepływu powietrza a więc i temperatury osiągana jest przez system wentylacji (szyber i popielnik). Grille ceramiczne są podobne do pieców opalanych drewnem i może być używany do przygotowania tradycyjnych potraw.

 

 

Historia:

Gliniane naczynia były wykorzystywane przez ludzi do przygotowania posiłków od wielu tysięcy lat. Wypalane garnki do gotowania są znajdywane w każdej części świata i jedne z najstarszych naczyń są datowane przez archeologów na ponad 3000 lat i zostały znalezione w Chinach. Uważa się, że w tych okrągłych glinianych naczyniach do gotowania były początki nowoczesnej technologii Kamado, choć kruchą glinę ostatecznie zastąpiono przez trwalsze materiały ceramiczne.

Na całym świecie te elementarne naczynia do gotowania ewoluowały na wiele różnych sposobów, na przykład naczynie zwane "tandoor" w Indiach oraz "mushikamado" w Japonii; były urządzeniami przeznaczonymi do parowego przygotowania ryżu i używane przez japońskie rodziny na wielkie uroczystości. Mushikamado był glinianym naczyniem z okrągłą pokrywką i był zwykle używany w południowej Japonii.

Innowacyjność polegała na zamontowaniu ruchomych drzwi dla lepszej kontroli ciepła oraz zamiana drewna na bardziej wydajny węgiel drzewny. Nazwa "Kamado" w rzeczywistości pochodzi z języka japońskiego i oznacza w wolnym tłumaczeniu "miejsce na kocioł gliniany". Słowo stało się ogólnym terminem dla stylu grilli ceramicznych. Pierwszy piec Grill ceramiczny powstał w USA po II wojnie światowej.

 



Technologia:

Nowoczesne grille i wędzarnie Kamado są wykonane z materiałów ceramicznych, w tym mieszanki wysokiej jakości materiałów ogniotrwałych, tradycyjnej terakoty, mieszanki glinki portlandzkiej i skruszonej skały lawy. Powierzchnia zewnętrzna pokryta jest z wysokiego połysku szkliwa ceramicznego. Konstrukcja grilla ceramicznego zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, grill jest bezpieczny również dla dzieci, a jego zewnętrzna powierzchnia ceramiczna nie nagrzewa się tak jak w grillach metalowych – skorupa kumuluje ciepło wewnątrz. Zastosowanie nowoczesnych materiałów w grillach Monolith zapewnia wyjątkową trwałość produktu. Wytrzymują one duże zmiany temperatur, od -30 do ponad 400°C. 

 



Opał:

Grille ceramiczne są przeznaczone do opalania węglem drzewnym. Ceramika pozbawia potrawy tzw. metalicznej skazy smaku grillowanej żywności i nadaje jej naturalny aromat często uzupełniany o akcenty smakowe w wiórków/drewienek wędzarniczych.

 

Jeden z najpopularniejszych grilli ceramicznych to marka Monolith grill (katalog w PDF) modele ICON, Junior, Classic / Basic oraz LeChef w 3 rozmiarach rusztu 33, 45 i 55 cm. Najnowsze wersje Classic i Le Chef produkowane są w zestawach Pro Series (2 x deflektor, 2 ociekacze, stelaż wielopoziomowy z rusztami półksiężyc oraz czarny wózek na kołach, 2 składane półki bambusowe, podajnik do wiórów i uchwyt).

 


 

 

Więcej: www.monolithgrill.pl

Katalog: PDF

Zdjęcia: https://www.instagram.com/monolith_grille_ceramiczne/

Polecane

Grill ceramiczny Monolith Classic PRO-Series 2.0, ruszt 46cm - na węgiel drzewny.

Grill ceramiczny Monolith Classic PRO-Series 2.0, ruszt 46cm - na węgiel drzewny.

Cena regularna: 9 600,00 zł brutto7 600,00 zł brutto760000 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 7 500,00 zł
Grill ceramiczny Monolith Classic PRO-Series 2.0, ruszt 46cm

Grill ceramiczny Monolith Classic PRO-Series 2.0, ruszt 46cm

Cena regularna: 9 600,00 zł brutto7 600,00 zł brutto760000 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 7 500,00 zł
Grill ceramiczny węglowy Monolith JUNIOR PRO 2.0, bordowy ze stelażem na kołach, ruszt 33 cm

Grill ceramiczny węglowy Monolith JUNIOR PRO 2.0, bordowy ze stelażem na kołach, ruszt 33 cm

Cena regularna: 4 500,00 zł brutto3 349,00 zł brutto334900 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 3 249,00 zł
MONOLITH CLASSIC PRO-Series 2.0, czarny

MONOLITH CLASSIC PRO-Series 2.0, czarny

8 900,00 zł bruttoNajniższa cena z 30 dni przed obniżką7 200,00 zł brutto720000 pkt.
Grill ceramiczny Monolith ICON, ruszt 33cm

Grill ceramiczny Monolith ICON, ruszt 33cm

Cena regularna: 4 500,00 zł brutto3 499,00 zł brutto349900 pkt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 3 899,00 zł
Zaufane Opinie IdoSell
4.79 / 5.00 386 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-09-15
Świetny kontakt, blyskawiczna reakcja, profesjonalizm. Sama przyjemność!
2023-09-04
super

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel